סכסוכים רבותי, סכסוכים! וגם קונפליקטים ואפילו מלחמות…
לפני מספר חודשים הציג ד"ר יובל נח הררי מסקנה (שלו) כי המלחמות הולכות וגוועות ("לאן נעלמו המלחמות?", מוסף הארץ, 13 ביולי 2012). והגבתי. כאן וגם כאן.
חלפה כשנה. המתנתי לדו"ח 2012 של Conflict Barometer. לאחרונה עלה למרשתת. מן ההשוואה בין נתוני 2012 לבין נתוני השנה שקדמה לה, עולה כי העולם, מה לעשות, ממשיך בעלייה בגרף האלימות.
תזכורת: מספר מלים על מתודולוגית המחקר. ניתן להגדיר כי קונפליקט/סכסוך על בסיב חברתי (דת, זכויות, דמוקרטיה וכד') ניטש כאשר מעורבים בעניין, באופן ישיר, לכול הפחות שני צדדים ושניתן לכמת את המאפיינים האלימים של הקונפליקט/סכסוך. הוגדרו חמש רמות של קונפליקט/סכסוך. נלך מן הקל אל הכבד:
1. מחלוקת (Dispute)
2. משבר לא-אלים (Non-Violent crises)
3. משבר אלים (Violent crises)
4. מלחמה בעצימות נמוכה (מוגבלת) (Limited War)
5. מלחמה (War)
להלן לוח השוואתי לעשור האחרון (שנים 2002 – 2012). לצערי אין אפשרות לערוך השוואה עם שנים שקדמו ל-2003 בשל חלוקה שונה והגדרות אחרות של קונפליקטים.
ניתוח הממצאים מצביע על 2 עובדות בסיסיות: האחת היא שסך כל הקונפליקטים מצוי בעלייה והמסקנה השנייה, היותר בעייתית, שכמות הקונפליקטים שמתפתחים ובאים לידי אלימות ממשיכה במגמת עלייה.
אלו עדי. למעשה – הבאתי דברים בשם אמרם. כי הרי אין לי, ולא לכם, שליטה על אופן וסיווג האירועים. הקטגוריה – ברשות החוקר. ולכן, ניתן לערער על קביעת החוקרים הגרמניים…
צר לי שאיני אוחז באופטימיות הרווחת אצל חוקרים אחדים ולפיה דועכת האלימות בעולמנו.