באתר היה מס' טלפון לקשר. אז טלפנתי (כבר אי-אפשר בימינו לכתוב חייגתי… מקסימום – הקשתי על המקשים). אפרת, המנהלת, תיאמה עבורנו תאריך לביקור ומדריכה מבנות האולפנה המקומית, הן למוזיאון והן לשיטוט בחוצות המושבה לשעבר….
מי היה הרב שמואל מוהליבר? שמואל מוהליבר (25.4.1824 – 10.6.1898) היה רב, מנהיג ציבור, ממייסדי תנועת חובבי ציון ומאבות הציונות הדתית. נולד בליטא, בעיירה הסמכוה לוילנה, למד בישיבת וולוז'ין, הוסמך לרבנות בגיל 18, עסק במסחר ולאחר שעסקיו נכשלו עבר לשמש כרב במספר ערים. בפולמוסים שהתנהלו בין משכילים לרבנים הציג עמדה מגשרת וכתב על כך בעיתונות העברית.
פעילותו למען יישוב ארץ ישראל החלה ב-1874, שנה בה מלאו למשה מונטיפיורי 90 שלכבודו הוקמה קרן מיוחדת ושמה "מזכרת משה" שנועדה לתמוך ביישוב היהודי בארץ ישראל. הרב מוהליבר פעל להתרמת קהילות למען הקרן, ומאז הפך רעיון יישוב ארץ ישראל למרכז חייו ועיסוקו. הוא קרא ליישוב הארץ ברוח המסורת וניסה לגייס את תמיכת רבני רוסיה לעלייה לארץ ישראל.
ב-1882 יצא למסע בגרמניה ובצרפת במסגרת ניסיונותיו לאיתור נדבנים שירימו תרומתם לבניית היישובים בארץ-ישראל. תחילה פנה אל חברת כל ישראל חברים אך נענה בשלילה. בסיוע הרב צדוק כהן, רבה של פריז, נקבעה לו פגישה אצל הברון רוטשילד שבעקבותיה נרתם הברון למפעל יישוב ארץ ישראל. ההישג המיידי של פגישה זו הייתה הקמת המושבה "עקרון" בתמיכת הברון ובפיקוחו של הרב מוהליבר שהיה איש הקשר בין הברון למתיישבים. ב-1887 ביקר הברון רוטשילד במושבה ושינה את שמה ל"מזכרת בתיה" ע"ש אמו.
תרמ"ט הייתה שנת שמיטה. הרב מוהליבר מראשי התומכים בהיתר המכירה שאיפשר המשך עבודת האדמה בארץ ישראל, בעיקר נוכח איומו של הברון רוטשילד שיפסיק את תמיכתו ביישוב אם תיפסק עבודת האדמה. הרב מוהליבר צירף לפסק ההלכה שלו רבנים נוספים. מרבית המושבות פעלו בהתאם להיתר המכירה ועבדו את האדמה. אולם חלק מחקלאי פ"ת ומזכרת בתיה שמרו את מצוות השמיטה מבלי להסתמך על היתר המכירה. הדבר הביא לסכסוך חריף ביניהם לבין הברון רוטשילד, אשר ראה בהם עצלנים, והאשים את הרב מוהליבר כי שתיקתו מחזקת את המתקוממים.
ויתר קורותינו במושבה יסופר ברשימה נפרדת…
צילומים: משה הרפז (3.5.22).
תגובות
יופי של תזכורת על פעלו של הרב מוהליבר. תודה רבה
מעניין. ביקרתי שם בעבר במסגרת סיורי ויקיפדיה. מושבה מרתקת