כבכול שנה קלדרית, ולקראת סופה של האחת ותחילתה של החדשה, מוזיאון ארץ-ישראל (מוז"א), מציג שתי תערוכות צילום: "עדות מקומית" ו"צילומי עיתונות עולמית" לשנת 2021. באותו האולם – זו בצד זו. יותר מדוייק – העולמית חובקת את המקומית. בנוסף מתקיימת "פוטומנטה" אף היא תערוכת צילום קבוצתית. והרי גם המצוינות לעיל הן קבוצתיות…
כך או כך, תקצר היריעה מלתארן ולפיכך ברשימה זאת מוצגות רק עבודות שנלקחו מ"עדות מקומית 21". שנאמר עניי עירך קודמים… למרות שחלפה שנה או חלפו שנים, הנושאים כמעט ואינם משתנים: מתח בין חילונים לחרדים, בין יהודים לערבים, בין כובש לנכבש, פוליטיקה מקומית וסביבה שאיכותה מדרדרת מיום ליום… ולכול אלו נוספו נתזים ממבצע "שומר החומות". אלה הן הבעיות שלנו. היו ונותרו. בלי משהו "שובר שוויון" הנראה באופק. פה ושם מבט אישי. ומעניינת העובדה שהקורונה לא תפסה את הבכורה.
לא כל המציגים המציגים בתערוכה מוצגים ברשימה זאת. לצערי אין מקום לכולם. מדובר על העדפה אישית. ומי שרוצה – ניתן לקנות את הקטלוג במלואו ואת הקטלוגים של שאר התערוכות בחנות המוזיאון. אני כאן רק לדווח שמתקיימת תערוכה…
גלגלו את גלגל העכבר בכיף. כל אחד ואחת בקצב שלו.ה. הצילומים לפי סדר השיטוט שלי – ראו/קראו את "המשוטט" של וולטר בנימין.
*
גיא שטיינברג – מסע אישי לאורך נופיה של ישראל ותיעוד היחסים בין אדם לסביבתו.
*
גיל אליהו ביניאט – פרות חוצות ערוץ מים בעת סופת שלגים.
*
יונתן זינדל – בקבוקי פלסטיק ריקים גודשים אחד מערוצי הקרקע באזור מצוקי דרגות.
*
שרה ורשאי – חיים לאחר נקודת האל-חזור.
*
קובי וולף – לינה זמנית שהוקמה לתושבי ח'ירבת חומסה לאחר הריסת המבנים הארעיים.
*
דבי מורג – בדואים: חברה בשינוי.
*
אורן זיו – פעולות מחאה במאחז אביתר ובכפר ביתא.
*
אלכס קולומויסקי – לאחר שנתיים של ארבע מערכות בחירות סוערות לכנסת הסתיימו 12 שנות שלטון מפלגת הליכוד בראשותו של בנימין נתניהו. על חודו של קול קמה ממשלת שינוי, שבראשה עומדים רה"מ נפתלי בנט ורה"מ חליפי יאיר לפיד.
*
רביע באשח – כרזה קרועה ועוד…
*
אורן זיו – פלסטינים שפונו מבתיהם וכאלה שעל ראשם מאיימת סכנת פינוי סועדים יחד את ארוחת שבירת הצום היומי ברמדאן, מול מתנחלים שגרים בבתים שפונו מתושביהם.
*
אחמד ג'ראבלי – עימותים פרצו במזרח ירושלים בעקבות פינוי תושבים ערבים מבתיהם בשכונת שייח' ג'ראח. במקביל התחילו מהומות במסגד אל-אקצה לקראת קיומו של מצעד הדגלים ביום ירושלים. בהמשך, נורו רקטות מעזה, וישראל פתחה במבצע "שומר החומות".
*
מגד גוזני – 74 תושבים נותרו ללא קורת גג לאחר אחד ממבצעי ההריסה הגדולים ביותר שביצע צה"ל. אוהלי מגורים, מכלי מים, מבני שירותים ומגורי(?) בעלי חיים נהרסו כליל. הקהילה (ח' חומסה) גרה במקום עשרות שנים וסובלת מפעולות פינוי חוזרות ונשנות מאז הכרזתו כשטח אש ועל התושבים כשוהים בלתי חוקיים. [מעבודותיו של קובי וולף, ראו לעיל, ניתן ללמוד כי ארגונים חברתיים סיפקו למחוסרי קורת הגג תחליפים זמניים].
*
שימי כהן – מצעד הגאווה.
*
ענת עופרי – סגרי הקורונה ניפצו את חלומותיהם של רבים מבעלי העסקים. בערים רבות נותרו חללים גוועים, חורים עצובים, כמו פה ששיניו הולכות ונושרות; שרידים של מה שהיה פעם מפעל חיים.
*
מיקי ברנדט – ביום שרבי התמזגו צבעי המים והשמיים.
*
קובי וולף – איי מלח שנחשפו עקב התייבשות הים.
*
ראובן קסטרו – סעיד מוסא, תושב רמלה, נשלף ממכוניתו והוכה קשות על ידי מתפרעים יהודים לאחר שזוהה כערבי. עוברי אורח ניסו להגן עליו עד שפונה לבית החולים עם חבלות חמורות בכל חלקי גופו. אירוע זה התרחש בתקופת מבצע "שומר החומות", שהעמיק את השסע בין הערבים ליהודים.
*
אורן זיו – אוטובוס שספג פגיעה ישירה של רקטה שנורתה מעזה.
*
איליה יפימוביץ – מכונית שהוצתה במהלך העימותים האלימים שהתחוללו בין תושביה היהודים והערבים של העיר לוד בתקופת מבצע "שומר החומות".
*
נתן דביר – פגיעה בביתם של פאינה ויצחק באשקלון. אשקלון הייתה אחת הערים המטווחות ביותר במהלך מבצע "שומר החומות".
*
תומאס קוקס – פלסטינים מוסלמים מתפללים ליד הריסות מסגד שנפגע בתקיפת צה"ל במבצע "שומר החומות".
*
קורינה קרן – מערום כלי רכב שפונו מרחובות העיר לוד לאחר שהוצתו במהלך מבצע "שומר החומות".
*
חזי הולצמן – מתפללים בהילולת רבי שמעון בר-יוחאי יום לפני האסון, במקום שבו אירע האסון.
*
דוד כהן – טקס זיכרון שארגנו מתנדבי "איחוד הצלה" חודש לאחר האסון בהר מירון. מתנדבי הארגון השתתפו בפינוי הנפגעים הרבים.
*
אילן בן יהודה – חוגגים במדורות ל"ג בעומר.
*
אורן זיו – צעיר פלסטיני במהלך עימותים בעקבות הרג שני מפגינים בידי חיילי צה"ל בזמן מבצע "שומר החומות".
***
צילומי העבודות: משה הרפז (8.12.2021). במרבית המקרים צילמתי רק קטע או פרט מכלל העבודה. את זה שנראה לי כדומיננטי. כל הזכויות שייכות לצלמות ולצלמים שתצלומיהם.ן צולמו על-ידי ומופיעים ברשימה זאת. התערוכה עד 8.1.2022.
תגובות
יפה, תודה