גן פסלים של תומרקין בברעם

והאוצר של מוזיאון בר-דוד שבקיבוץ ברעם הפנה את תשומת ליבנו לגן הפסלים של יגאל תומרקין הצמוד למוזיאון. למעשה יכולתם לקרוא לכך תצוגת קבע. האוצר מציע – מי אנו שלא ניקח את ההצעה בארבע ידיים ומצלמה?

מיהו יגאל תומרקין? צבר הוא לא. הוא נולד בגרמניה. ובגיל 6 התגלגל, עם אמו, אל ישראל. אך התרבות האירופית, והגרמנית בפרט, נוצקה/הוטבעה בדמו. הנה כך מגדיר אותו דר' גדעון עפרת בהרצאתו: "אין ספק כי הוא האמן המשכיל ביותר העובד בישראל ואין ספק כי הוא גדול הפסלים הפועלים בישראל." ורשימת הפסלים והפסלות שלנו ארוכה: דנציגר, קדישמן, אורלוף, לישנסקי, רפפורט, שמי, להמן, מלינקוב, קרוון ועוד. מאליו מובן כי מתבקשת התנצלות מאלה שאינם רשומים לעיל יען כי הרשימה אינה מייצגת דבר וחצי דבר פרט לכך שאלה היו השמות שעלו במוחי/זיכרוני בעת הכנת הרשימה. קצרה כאן היריעה ואיכותם תלון עמם דהיינו אין נופל פסל ממשנהו. בהחלט יכול שאחרים, ברי סמכא כמו עפרת ואף יותר, יחלקו על קביעתו. קטונתי מלשמש שופט.

כך או אחרת פנינו אל גן הפסלים. חלק מן העבודות, אך לא כולן, מתייחס אל הקומדיה האלוהית – השירה האפית של דנטה אליגיירי (1265 – 1321). רשמו בפניכם כי הספר הזה גרם לאיחוד לשונות תושבי איטליה השונים של ימי הביניים תחת הניב הטוסקני. אין זה אומר שלא משתמשים, גם כיום בשפות מקומיות (דיאלקטים/ניבים) כדוגמת נפוליטנית, סיציליאנית, סרדית ועוד. הקומדיה האלוהית כוללת שלושה חלקים – התופת, טור הטוהר, העדן. כל חלק מחזיק כ-500 עמודים. הקריאה אינה דבר של מה בכך. מה גם שצריך אדם להיות בקי בנפתולי זרמי הנצרות. אבל אם אתם מאותגרים – מדוע לא?

הפסלים מסווגים, ע"י כותב שורות אלה, לחמישה נושאים: מלאך ההיסטוריה, הקומדיה האלוהית, הברון סמדי, ביג צ'יף ומקבת. יוצאים אל הדרך:

 

***

מלאך ההיסטוריה

 

***

הקומדיה האלוהית

הקומדיה האלוהית, כרך א', התופת – ע' 153

 

התופת

הקומדיה האלוהית, כרך ב', טור הטוהר – ע' 63

 

שביל הטוהר

הקומדיה האלוהית, כרך ג', גן העדן – ע' 101-100

 

עדן

עדן

מספר מילים על גן העדן שלנו:

"העולם הבא, אין בו לא אכילה ולא שתיה ולא פריה ולא רויה ולא משא ומתן ולא קנאה ולא שנאה ולא תחרות, אלא צדיקים יושבין ועטרותיהם בראשיהם ונהנים מזיו השכינה." [מסכת ברכות, י"ז, ע' א']

האמת – אין אנו יודעים דבר או חצי דבר מהנעשה בו והיכן הוא, כיוון שאף לא אחד חזר/שב משם.

 

***

הצלב של הברון סאמדי

הצלב הברון סמדי (Baron Samedi's cross). הברון סאמדי הוא אל המתים בדת הוודו של האיטי. לא בכדי הוא, הפסל, שוכן בשכנות לפתח התופת…

***

ביג צ'יף

 

***

שלוש מכשפות (מקבת')

 

***

הציטוטים נלקחו מתוך: דנטה אליירי (2007), הקומדיה האלוהית (3 כרכים), תרגום ומבואות: אריה סתיו. כל הזכויות שמורות להוצאת הקיבוץ המאוחד ואריה סתיו.

צילומים: משה הרפז (26.9.2018).

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: