עלינו אל העיר השוכנת בין העננים. יום רביעי, י"ז תשרי תשע"ז. על צפת שמענו לראשונה מפי יוסף בן מתתיהו (יוסיפוס פלביוס) שעה שדיווח, בתפקידו כמפקד המרד בגליל, כי ביצר את העיר. את המצודה. לימים חזרו על מעשיו הערבים והצלבנים. ממתין לנו מפגש מעניין עם משורר במקום לא-שגרתי. בבית העלמין, או בבית הקברות אם אתם מעדיפים חלופה זאת, העתיק של צפת.
המתים עומדים מעל קבר לבן אבניו אור חלב כהה וערפל, סביבותיו החשוכות / יביטו המתים, בוהה קדימה להם מבט אישונם הקפוא לא מביטים באיש זולתם.
וידבר המת היחיד אשר יעל ראשון מקברו ויפנה מבטו באישוני עיניו הקפואות / אלי מבלי השית מבטו ויפנו יתר המתים שכניו העומדים סביבותיו מבט אישונם הקפוא / גם הם אלי מבלי השית מבטם מקדמת מבטם, כי ראו אשר ידבר אלי מתם / קולו חרישי כאין נשמע והמבט, מבט אישוניו הקפואים, הבוהים קדימה לו ריקים:
"הי, אתה החי, בוא וקרב אלינו המתים, ותהא עמנו המתים, / ויחם לך בחברתנו, המתים, כי ראינו אותך מקברותינו שנים ארוכות, / אשר בשלות חיינו נראה עולם סביבנו, באשר אפס מעשה החיים כאן לכל חי / והמתים טבע ההסתכלות ולא המעשה להם. / יום יום נראה מעשיך בחיים מבוקר הנץ עד לילה חושך וידענו דרכך בחיים / ואנו המתים ידענו חיים רבים, אשר נראה את החיים במהלכם הגדול בעולם החיים / ראינו מהלך חיים אחד, אלפים ורבבות הולכים החיים לרוב, החיים בדרך הרגילות בחיים, / ואתה חי הקרוב באורחות דרכי חייך לנו המתים, זאת ראינו, לדעת אותך.
הי, אתה החי, יש הרבה שיח אשר אנו המתים נרצה לדבר עמך להשמיעך שתדע כי אהבנוך / אנו המתים ולא ראינו רוב אדם אשר ילך בדרכנו באשר דרכיך קרובות לדרכנו אנו המתים. / ראינוך, לא זר אתה לחיים ועושה אתה רב-דרך בדרכם, כאשר עשית בחייך, כי / כך דרך החיים ולא לנו לשפוט דרך נלוזה זאת אשר להם, גם קצת נתקנאנו בה, למען האמת, / אך אך ורק כי חיים באפם, ואנו מתים, ואף אין לנו, כחוק המתים. / אבל ראינוך בדרכי חייך הלכת גם רב נגד דרך ההולכים / רוב החיים וזו הדרך הטובה כי ראינוה רצינו לדבר עמך."
מקור: יחזקאל קדמי (23.10.2016), "בית קברות ומתיו הטובים", הארץ, תרבות וספרות, ע' 4. הפואמה לקוחה מספרו של קדמי סדום, עמורה וירושלים העתיד לראות אור בהוצאת הקיבוץ המאוחד. המובא ברשימה זאת הוא מקטע מתוך שורות הפואמה.
צילומים: משה הרפז (צפת, 19.10.2016). כל הזכויות שמורות.
תגובות
למשה שלום
ראשית, יישר כוח על הכתיבה, הצילומים והסיפורים
שנית, האם יש לך לצבע הכחול ? האם הוא מגרש שדים?
כל טוב
חובב צפריר ארכיון כפר ביל"ו
אנו במזרח התיכון. חמסה וכחול. להרחיק את העיין הרעה. הכחול/תכלת שולט במחוזותינו. גם אצל היהודים וגם אצל הערבים. כיפות קברי השיח' שגיירנו כהלכה, המסגדים (למי שאין זהב לצפות…) וכד'. במזרח הרחוק, לעומת זאת, צובעים באדום ובזהוב ומזמינים את העיין הטובה…