שבת. ערב ערבו של ראש השנה התשע"ז. 5,777 שנה חלפו, למנייננו, מעת בריאת העולם ע"י מי שאנו בצלמו. את המכונית החניתי בצל צלו של עץ בכניסה אל מתחם בית החולים קרית שלמה ("מרכז צעדים"). מכאן יצאתי לסיבוב רגלי. הלוך ושוב – אך בחזור לא באותה הדרך של ההלוך. צרתי סוג של מעגל… שעתיים ברוטו.
גילוי נאות – אין זו הפעם הראשונה שאני תר את האזור (וקרוב לוודאי שאינה האחרונה). כבר הייתי כאן בעבר, מספר פעמים, לפני כך וכך שבועות, כאשר משכו של היום היה ארוך, וכבר ערכתי מכאן, לא פעם, סיבוב מעגלי של הליכה. ובכל פעם – ואריאציה קצת שונה מקודמתה (שכן, וזהו נתון גיאוגרפי, נקודת המוצא והסיום הן היינו הך).
פעם היה המקום קרוי בשם "גן שלמה". מקור אחד, רפי רגב, שולח אותנו אל מדריך וילנאי ל-א"י (שנת 1941) ולפיו הוקם כאן, ב-1932, פרדס. עם מותו של הרב שלמה הכהן אהרונסון ב-1935(שכיהן כרב הראשי האשכנזי הראשון בת"א במקביל לכהונת הרב הראשי הספרדי בן ציון מאיר חי עוזיאל) ניתן לפרדס שמו – "גן שלמה". השערה שלא הצלחתי לבסס עפ"י מקורות אחרים. באתר ויקיפדיה ובאתר ויקישיבה אין אזכור להנצחת שמו של הרב בפרדס מרוחק… לתומי חשבתי שאם אדם מונצח גיאוגרפית – צריך להיות לכך ציון באיזה שהוא מקום.
לפי מקור אחר – רועי מרום מאבן יהודה – היווה גן שלמה את אחוזתם הפרטית של משפחת בן-יאיר וזאת פעלה בין 1934 ל-1952. שכן אז הועבר השטח למשרד הבריאות. האם הופקע או נקנה או ננטש – זאת אין אנו יודעים. אתם ערים לכך שאין הסכמה בין המקורות בדבר שנת ההקמה המדויקת. שני המקורות הללו מופיעים בכתבה של עמירם (עמי) אורן ששוטט כאן רכוב על אופניו, עם כמה "משוגעים" לעניין הדיווש, וגם כתב על כך. כאן. אני, לעומת הרוכבים – צועד/הולך.
מעשה זה של הקמת פרדס במסגרת "אחוזה" משפחתית הוא מעשה אופייני לסוג של התיישבות בשרון התיכון שקרם עור וגידים במרוצת שנות ה-30 של המאה הקודמת (ראו לדוגמה: גן מנשה, גן אשר, גן חיים, גן רש"ל ועוד). עירית עמית-כהן חקרה חוות וחברות מטעים שהוקמו במישור החוף בתקופת המנדט. וגם כתבה על כך: "החידה מאחורי הברושים", הוצאת מאגנס, תשס"ו. בדקתי בספרה של עמית-כהן. מצאתי בעמוד 205 מפה שהוכנה עלפי יוסף ויץ. גן שלמה מופיע במפה זו. אין בספר אזכור נוסף לגן שלמה.
חיפשתי גם באנציקלופדיה העברית, באריאל, בכל מקום ואתר. NADA. נעצור כאן את החקירה ההיסטורית. מאליו מובן שצריך להמשיך ולהעמיק בחקירה אך אין מקום לכך ברשימה זאת.
כיום קרוי המקום "קרית שלמה". זהו בי"ח גריאטרי ("מרכז צעדים") לתשושי נפש ושיקום לאלכוהוליסטים. בסמוך לבי"ח המגודר עוד ניתן למצוא שרידים של העבר. כך או אחרת – יצאתי אל הדרך.
צילומים: משה הרפז (2016). כל הזכויות שמורות.