כיצד כורכים ביחד הר, מסלולי הליכה, מבנים נטושים שההיסטוריה מבצבצת מתוכם, בור מים, שלט הנצחה, ומעיין בעטיפה ירוקה? הנה בא אני לספר לכם את צפונותיו של הר איתן שנגלו לפנינו באחד מימי השישי.
את המכונית הותרנו, זוגתי שתחיה ומחבר שורות אלו, במגרש החניה העליונה של הסטף. הראשונה משמאל. מולנו מפגש שבילים. גם שביל ישראל עובר בנקודה זו. רוכבי אופנים פורקים את האופניים מהמכוניות. משפחות אחרות פותחות שולחן. איש באמונתו יחיה. אנו בחרנו ללכת ברגל.
השלט מציע מסלול בצבע אדום. מעגלי. יוצאים מנקודה זו ואף שבים אליה. היקפי. סביב הר איתן. גם להולכי רגל וגם למדוושים. מתפתל וחובק את ההר, סביב קו גובה כלשהו, פחות או יותר, בשני-שליש גובהו.
אנו אוחזים במפה של שביל-נט. בקנ"מ 1:25,000. אחלה של מפה. ככל שהקנ"מ גדול יותר כך מתווספות נקודות של עניין שאינן מצוינות במפות אחרות. והעסק מתחיל להיות מעניין יותר. ועשיר בפרטים. השביל מסומן ע"ג המפה. ובנוסף מסומנים מספר מבנים, נקודת תצפית, ונקודות כחולות: גב איתן, בור איתן, עין לוזים. הרביעית – ללא שם. קורה. יש גם דברים כאלה… וכן, יש גם טרסות. החלטנו לתפור מסלול משלנו. ראשית נעלה לתצפית, נרד דרך הטרסות, לאחר מכן נבקר במקורות המים המצוינים במפתנו ובהמשך נחבור אל השביל האדום להשלמת ההיקף.
התחלנו במשימה. כבר לאחר מטרים ספורים נראו מספר מבנים בינות לעצים. אופיים הזכיר לי נשכחות. ואכן זהו מחנה צבאי. בסיס לשעבר. נטוש זה שנים רבות. שלט של קק"ל, המוצמד אל אחד המבנים, מספר סיפור. בעצם – שני סיפורים. ושניהם קשורים אל המחנה הנטוש החבוי מצדי הדרך העולה ומטפסת אל הפסגה. לפנינו מחנה "הל"ה – סטף". אני מקווה שאין צורך להסביר ולהרחיב את פשר השם.
הסיפור הראשון קשור ליחידה 101:
"בתחילת שנות ה-50 היו גבולות מדינת ישראל הצעירה פרוצים למאות חדירות למטרות חבלה שוד ורצח, שפגעו קשות בצה"ל וביישובי הספר החדשים, וזרעו פחד וחוסר בטחון במדינה הצעירה.
באוגוסט 1953 הוטל על רס"ן אריק שרון (לימים אלוף בצה"ל וראש ממשלת ישראל 2006-2001) [ללמדך שהשלט חדש הוא] להקים יחידה בת 40 לוחמים בשם יח' 101. תפקיד היח' היה לפתח דרכי חשיבה ולחימה חדשים תוך ביצוע פעולות שונות ומגוונות.
בסיס היח' היה במחנה סטף, ופעילותה שנמשכה מספר חודשים, הביאה למהפך במצב הבטחוני ובעיקר בתפיסת הלחימה של צה"ל, שהפך לצבא מגיב במהירות וביעילות, ברמה גבוהה של רוח לחימה ודבקות במשימה.
בינואר 1954 מוזגה יח' 101 עם גד' 890 של הצנחנים בפיקוד אריק שרון. שילוב לוחמי יח' 101 בגדוד (ובהמשך חטיבה) הצנחנים הפך אותה להיות גורם מוביל עיקרי בקביעת רוח ותפיסת הלוחמה העתידית של צה"ל."
ומסיפור אחד עוברים אנו אל הסיפור השני – "פלוגת הטנקים הסודית" (שאגב, זהו הסדר הנכון מבחינה כרונולוגית):
"בעקבות הסכמי שביתת הנשק ברודוס משנת 1949 הפכה ירושלים לעיר מפורזת מנשק כבד. בין היתר נאסר על ישראל להחזיק טנקים בירושלים וסביבתה. כדי להגן על ירושלים מהתקפות פתע של הלגיון הירדני, הוחלט בשנת 1958, להקים פלוגת טנקים שתתמקם בחשאי במחנה סטף אשר בהר איתן. הפל' הוקמה בפיקודו של רס"ן אהרון קמארה. הטנקים הופעלו רק בשעות הלילה, כך שקיומם נשמר בסוד, עד הופעתם במלחמת 6 הימים. תפקיד הפל' היה להגיע בזמן הקצר ביותר, לכל מקום בעיר שם מתחילה התקפה מהצד הירדני ולהוות כוח תגובה ראשוני, עד הגעת כוחות תגבור מהשפלה.
מלחמת 6 הימים החלה בירושלים, בהפגזה ירדנית כבדה על כל שכונות העיר, ובהתקפה בגזרת ארמון הנציב ורמת רחל. טנקי השרמן של הפל' הגיעו תוך זמן קצר ביותר לגזרה זו והכריעו את הקרב יחד עם לוחמי חט' ירושלים. עד סופו של יום, נכבש ארמון הנציב, נכבשו כל המוצבים הירדנים בדרום העיר והוסר איום ההתקפה על ירושלים מכיוון זה. בהמשך הלחימה השתתפה הפל' בקרבות על גבעת התחמושת, הר הזיתים והפריצה לשער האריות. בקרבות אלו נהרגו 2 מלוחמי הפל' ונפצעו 17."
זהו זה. האיום על ירושלים הוסר. לוחמי יח' 101 והפלוגה הסודית כבר אינם כאן. מה שניתן היה להסיר מהמבנים – גגות ומשקופים למשל – כבר הוסר. ומה שנותר הם השלדים בלבד שמספרים לנו פרק בהיסטוריה הסודית של ישראל.
ממשיכים. מושכים מערבה ועולים אל פסגתו של הר איתן. תצפית של 360 מעלות. נוף מרהיב. בעיקר ירוק. אך לא רק. ירושלים – הרים סביב לה. ובין הירוק ניתן להבחין באורה, עמינדב, עין כרם, צובה, אבן-ספיר, איתנים ועוד.
יורדים דרך הטרסות. הנה גב איתן. עוד אתר המוחזק ע"י יח' סודית. עוד רז נחשף.
ממשיכים. מסמנים V (רק לעצמנו) באשר לשאר העיינות הכחולים.
לבסוף חוברים אל השביל האדום. ובמסע בכיוון השעון מגיעים אל מגרש החנייה. חלפו 3 ש' ברוטו. היה כיף. ירדנו על חומוס במרכז המסחרי של כרמי יוסף.
צילומים: משה הרפז (13.10.2011). כל הזכויות שמורות.