לפני מספר ימים פרסמתי מעל במה זו מאמר שדן בסכסוכים. ושמו "סכסוכים רבותי, סכסוכים!"ואחד הקוראים השיב וטען כי מספר המלחמות הולך ופוחת. ואף הפנה אותי לספר שכתב Steven Pinker וכותרתו אופטימית עד מאוד: "The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined".
ניצלתי את הימים (עד שיגיע הספר הנ"ל אל שולחני) ויצאתי לשוט שוב ב- Conflicts Barometer. וניסיתי ללכת לאחור במורד הזמן ולאסוף נתונים להשוואה. לדאבוני לא ניתן להרחיק אל מעבר ל-2003. החלוקה לרמות הסכסוכים לפני כן הייתה שונה (סולם 4-1) ולכן לא ניתן לערוך בחינה השוואתית מעבר לכך. זאת הבעיה עם נתונים סטטיסטיים. בכול מספר שנים משנים את המדדים…
לפניכם טבלה השוואתית:
כזכור לכם הוגדרו חמש רמות של קונפליקט/סכסוך. נלך מן הקל אל הכבד: 1 – מחלוקת, 2 – משבר לא-אלים, 3 – משבר אלים, 4 – מלחמה בעצימות נמוכה (מוגבלת), 5 – מלחמה.
ומה לעשות – הסיכום של סך כל סוגי הסכסוכים (1 – 5) עולה כמעט משנה לשנה. כמות הסכסוכים האלימים (3 – 5) מטפסת אף היא בסולם השנים. וזאת בניגוד לדעות ולאופטימיות המשודרת והכתובה. אגב, מחברי בדו"ח מציינים את העלייה הדרמטית בשנת 2011 בקונפליקטים מדרגה 5. במלחמות. קפיצה משמעותית שקבעה שיא במחקר!
ותמיד תעמוד האפשרות כי טעיתי היכן שהוא. במתודולוגיה, בניתוח התוצאות, במסקנה…
רשומה זאת ראתה אור לראשונה ב- 6.8 ב"מחשבה שניה".
תגובות
נעיקר שלא תבלבל אותם עם העובדות. הרי את המציאות הם ממילא מכירים
אלו נתונים מאוד מאוד צרים. בשנים בודדות בוודאי יכולות להיות תנודות לכאן או לכאן. אפילו לפי הגרף שהבאת נראה שעיקר העלייה בסכסוכים הלא אלימים או מלחמות בעצימות נמוכה. אני באמת ממליץ על הספר של פינקר אם זה מעניין אותך כי הוא נותן שם סקירות בקני מידה של עשרות ומאות שנים ומראה בצורה די ברורה שיש ירידה באלימות, כולל בכמות המלחמות ומספרי ההרוגים לאורך המאה האחרונה.